A tej s tejtermkek adsa sokszor falba tkzik, pedig ez az lelmiszercsoport
klnsen fontos a gyermekek tpllkozsban, mivel knnyen emszthet,
tpll, rtkes fehrjt, vitaminokat, svnyi anyagokat tartalmaz. Utbbiak
kzl az egyik legfontosabb a kalcium, ami fontos a csontok s fogak
kialakulshoz, egszsges fejldshez. A gyermekkorban biztostott megfelel
mennyisg kalcium szerepet jtszik a felnttkori csontritkuls rizikjnak
cskkentsben. A tejet s a tejes italokat meg lehet kedveltetni, ha a szlk
vagy a nagyobb testvr is jzen issza a kicsi eltt, de prblkozhatunk
langyos tejjel is, ha a hideget nem szereti.
A sajtok, vagy a gyakran nem kedvelt friss zldsgek (pl. paradicsom,
paprika, uborka, retek) irnti rdekldst fel lehet kelteni, ha klnfle
alakzatba vgva tlaljuk ket - erre a clra hasznlhat pldul
stemnyszaggat is.
A hsok sokfle mdon (slt, prolt, ftt, stb.) s formban (szelet, ragu,
darlt, rakott, tlttt, stb.) elkszthetk, gy a vltozatossggal knnyebben
elrhet, hogy a gyermekek elfogadjk azt. Ha pldul azt tapasztaljuk, hogy
a ftt hst tbbszri prblkozsra sem hajland elfogyasztani, prbljuk ki
valamilyen ms formban, pldul rakott telekben. |